Банковские новости Украины и мира

РУБРИКИ

НОВОСТИ БАНКОВ

АРХИВ 

СПРАВОЧНАЯ

РЕКОМЕНДУЕМ

28 ДЕКАБРЯ

18:00 | Украина | UABanker.net

АУБ: Тенденцiї розвитку банкiвської галузi в 2010 р.

"Попереднi пiдсумки роботи банкiвської галузi в Українi в 2010 р." - така тема прес-конференцiї, яку провели 28 грудня в iнформагентствi "Українськi новини" Голова Ради Асоцiацiї українських банкiв, перший заступник Голови парламентського комiтету з питань фiнансiв i банкiвської дiяльностi Станiслав Аржевiтiн та Президент Асоцiацiї українських банкiв Олександр Сугоняко.

Пiд час прес-конференцiї Президент АУБ Олександр Сугоняко серед позитивних макроекономiчних тенденцiй за поточний рiк вiдзначив зростання ВВП (4.5%), промислового виробництва (10.5%), пожвавлення в окремих галузях економiки (переробка, транспорт, добувна промисловiсть, роздрiбна торгiвля), покращення фiнансового результату (зростання прибутку i зменшення збиткiв). Також серед головних позитивiв 2010 року вiн вiдзначив збереження стабiльностi курсу нацiональної валюти.

Серед негативiв вiн назвав поглиблення "боргової ями" країни. Так, за його словами, порiвняно з 2008 р. валовий зовнiшнiй борг у 2010 р. зрiс на 7%, у т.ч. борг Уряду - в 1,3 рази. Державний борг (внутрiшнiй i зовнiшнiй) - в 1,36 разiв.

Занепокоєння у президента АУБ викликає i стан платiжного та торгiвельного балансу. За його словами, в основi стабiльностi гривнi лежать показники експортно-iмпортних вiдносин. "Особливу увагу владi потрiбно придiляти збiльшенню експорту та зменшенню iмпорту. Вiд цього в першу чергу залежатиме стабiльнiсть нацiональної валюти", - наголосив вiн.

Разом з тим Президент АУБ повiдомив, що ситуацiя на грошово-кредитному ринку в 2010 роцi характеризувалася збереженням позитивних тенденцiй до збiльшення коштiв населення в банках, зниження вартостi ресурсiв та поступового вiдновлення кредитування банками пiдприємств реального сектору економiки.

За його словами, у поточному роцi продовжилося зростання депозитiв фiзичних осiб, обсяги яких збiльшилися на 24,7% - до 263,7 млрд. грн. Кошти в нацiональнiй валютi продовжували зростати бiльшими темпами (з початку року - на 36,5%) порiвняно з депозитами в iноземнiй валютi (на 14,4%).

Як вважає Президент АУБ, в умовах достатнього рiвня лiквiдностi банкiв продовжувалася тенденцiя до зниження вартостi коштiв. Це, у свою чергу, сприяло тому, що шостий мiсяць поспiль був зафiксований прирiст загального обсягу кредитних вкладень, який з початку року збiльшився на 1,4% - до 727,3 млрд. грн. Зростання залишкiв кредитних вкладень у листопадi вiдбулося виключно за рахунок збiльшення позик у нацiональнiй валютi (на 1,9%), у той час як кредити в iноземнiй валютi зменшилися на 1,4%. "Зростання залишкiв за кредитами в нацiональнiй валютi та зменшення за кредитами в iноземнiй валютi було характерно як для позик юридичним особам, так i населенню", - кажуть в АУБ.

Серед негативних тенденцiй у банкiвськiй системi президент АУБ вiдзначив недiєвiсть полiтики реанiмацiї проблемних банкiв, зростання обсягiв простроченої заборгованостi, вiдсутнiсть ринку проблемних боргiв, вiдсутнiсть середньострокових ресурсiв тощо. Серед причин низького рiвня кредитування було названо фiнансову неспроможнiсть багатьох позичальникiв, незахищенiсть прав кредитора, коротку ресурсну базу, дефiцит бюджету тощо.

Серед загроз, якi стоять перед банкiвською галуззю, Олександр Сугоняко та Станiслав Аржевiтiн назвали спроби лiквiдувати малi та середнi банки. Зокрема, вони наголосили на небезпеках, якi несуть в собi законопроект N 0884 та Постанова НБУ N 273, що спрямованi на витiснення з ринку згаданих банкiв. За їх словами, подiбнi тенденцiї є проявом порушення базового принципу рiвностi та чесної конкуренцiї на ринку. "Це є негатив, з яким банкiвська галузь входить в новий рiк", - кажуть в АУБ.

Разом з тим, за словами Президента АУБ, якщо не буде зовнiшнiх збоїв (зокрема на рiвнi цiн експортно-iмпортної сфери), то банкiвська галузь продовжить своє оздоровлення i зможе кредитувати українську економiку.

Коментуючи призначення нового керiвництва Нацбанку, Голова Ради АУБ, перший заступник Голови парламентського Комiтету з питань фiнансiв i банкiвської дiяльностi Станiслав Аржевiтiн вiдзначив, що якщо до Нацiонального банку України не буде привнесено полiтичний чинник, то ця установа буде добре працювати. "НБУ - це установа, у яку хто б не прийшов iз керiвникiв, якщо туди не привнесуть якийсь полiтичний чинник, вона буде блискуче працювати", - наголосив вiн. "АУБ очiкує узгодженостi економiчної полiтики Уряду та валютної, монетарної полiтики Нацбанку у зв'язку з приходом нового керiвника НБУ. Також банки очiкують дотримання базових принципiв ведення бiзнесу, в першу чергу, рiвних i чесних умов конкуренцiї для всiх фрагментiв банкiвської галузi" - додав Президент АУБ Олександр Сугоняко.



Декабрь 2010

Пн

Вт

Ср

Чт

Пт

Сб

Вс

.

.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

.

.

РЕКЛАМА

© UABanker.net, 2000-2023 | О сайте | Партнеры |
При полном или частичном использовании материалов
гиперссылка на uabanker.net обязательна.
Автоматизированное извелечение информации сайта запрещено.